Çizgi Teknoloji'den Haberler

Çizgi Teknoloji Yerli Üretimle Büyüyor.

Çizgi Teknoloji Yerli Üretimle Büyüyor.
14/02/2022

Artech markasıyla yerli üretim gerçekleştiren endüstriyel bilgisayar üreticisi Çizgi Teknoloji, bu doğrultuda yatırım yapmaya devam ediyor.

Türkiye sanayisinde “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu çerçevesinde, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli, yerli ve milli üretim amacına yönelik çalışmalar devam ediyor. “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” hedefini gerçekleştirme yolunda “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” belgesi yol haritası olurken, yapılan çalışmalar sonucunda savunma sanayisinde kritik teknolojilerin yerli üretim ve yerli ürün kullanım oranı yüzde 20’lerden yüzde 70’lerin üzerine çıkarıldı. “Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” ile Türkiye’nin savunma sanayisinde elde ettiği kazanımların diğer sektörlere de yayılması amaçlanıyor. 

Bu çerçevede bünyesinde Ar-Ge merkezi de olan ve inovasyona önem veren Çizgi Teknoloji, geliştirdiği ürünleri “Endüstriyel Bilgisayarlar”, “Medikal Bilgisayarlar”, “Digital Signage/Kiosk Sistemleri” olmak üzere üç ürün grubunda topluyor ve yüzde 100 yerli Artech markasıyla pazara ve kullanıcıların beğenisine sunuyor. 

Firmanın ürünleri, Türkiye’deki şehir hastaneleri, havalimanları, metrolar gibi prestijli projelerin birçoğunda yer alıyor, savunma sanayinde Türk ordusunun ihtiyacını karşılıyor, aynı zamanda sanayi tarafında makina imalatından otomotive, metal işlemeden gıda ve tekstile farklı sektörlerden Türkiye’de faaliyet gösteren sanayi şirketlerinin büyük bir kısmında tercih ediliyor.

“MADE IN TÜRKİYE İLE DÜNYAYA AÇILIYOR”

Gelişmiş ülkeler bilişim, teknoloji gibi alanlarda planlamalarını ve stratejilerini yerli ve milli üretimi esas alarak belirlerken, teknolojinin ithal edilmesinin ekonomik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından risk teşkil edeceği görüşünde birleşiyorlar. Yerli ve milli üretim ile ithalatı azaltarak dış ticaret açığını kapatmak, ihracat açısından Türkiye ekonomisine ve firmalara büyük katkılar sağlayacak, aynı zamanda “Made in Türkiye” logolu ürünler dünyada olgunluğa ulaşmış pazarların yanı sıra yeni pazarlara da ihraç edilecek. 

Sektördeki 27 yıllık iç pazar deneyimini ve bilgi birikimini dünyaya taşımayı hedefleyen Çizgi Teknoloji, gelecek üç yıl içinde gelirlerinin yarısını ihracattan elde etmeyi hedefliyor. Söz konusu hedefler doğrultusunda Kanada’da yerleşik firma kuran ve harekete geçen şirket, bünyesinde yer alacak firmalar üzerinden bilhassa Avrupa ve Kuzey Amerika pazarına yönelik faaliyetler gerçekleştirmeyi planlıyor.

“SÖYLEMDEN ZİYADE EYLEME GÖTÜRÜYORUZ”

“Yerlilik” kavramını söylemden ziyade eyleme götüren şirketlerden biri olduklarının altını çizen Çizgi Teknoloji Satış Pazarlama ve Operasyon Direktörü Mehmet Berk, “Yurt dışından gelen birtakım ürünlere ufak bir katma değerle Türkiye’de pazara sunmayı yerli üretim olarak değerlendirmiyoruz. Bunun çok daha ilerisinde, katma değeri maksimum derecede sağlayacak şekilde bir yerli üretimden bahsediyoruz. Bu anlamda da çok ciddi yatırımlarımız var. Fabrikamıza kurduğumuz makina yatırımlarımızla, ürettiğimiz ürünlerdeki katma değer ve üretim katkımızı sürekli olarak en üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.

“CİDDİ BİR KATMA DEĞER OLUŞTURUYORUZ”

Ara mamul, ham madde gibi bazı parçaları yurt dışından getirmek mecburiyetinde kaldıklarını belirten Berk, ancak söz konusu parçaların mühendisliğinden entegrasyonuna, tasarımından birleştirilmesine, test ve sertifikasyonlarından markalaştırılması ve pazarlamasına kadar Türkiye’de kendi bünyelerinde ve özkaynaklarıyla gerçekleştirerek ciddi bir katma değer yarattıklarını vurguladı.

“YATIRIMLARLA, AR-GE VE İNOVASYONLA GELİŞTİRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ” 

Kendi bünyelerinde yaptıkları bu çalışmaları daha da artırarak katma değeri en yüksek değere getirecek yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Berk, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Çünkü ara mamul ve ham madde dediğimiz parçaların maliyetleri yüksek ve ürün maliyetleri içerisinde ciddi bir orana sahip. Dolayısıyla ürünlerinizdeki katma değeri yükseltmek için mümkün olduğu kadar birtakım şeyleri kendi bünyenizde operasyonları artırarak eklemek zorundasınız. Bu da yatırımın yanı sıra Ar-Ge ve inovasyon ile mümkün oluyor. Bu kapsamda bugüne kadar ciddi yatırımlar gerçekleştirdik ve önümüzdeki dönem içinde bunları sürdürmeyi hedefliyoruz.”